Halmhus

Det å bygge med halm er både spennende og faktisk ganske enkelt, og har vært en byggeteknikk i mange tusen år – faktisk helt siden den første perioden av steinalderen. De er enkle å finne materialer til, har lave kostnader å bygge og er veldig isolerende. I tillegg til dette er de faktisk mer brannsikre enn mange kanskje tror: Man alltid forsegler halmstråene med et plaster av naturlige elementer over, ofte av mørtel laget av sand og leire.

Fordeler og ulemper

Det finnes både fordeler og ulemper med å lage et halmhus. La oss først ta det grunnleggende: Selve halmen er laget av strå, som oftest strå fra rug, havre, ris og hvete. Disse stråene blir brukt som enten selve byggematerialet til konstruksjonen, eller som isolasjon til bygget. Man setter sammen klosser av halm for å bygge opp et halmhus, noe som gjør det både enkelt og lekent å utføre – enten alene eller ved hjelp av andre du kjenner. Halmhus er energieffektive og bærekraftige hus, og man trenger lite strøm for å varme det opp eller kjøle det ned. Det kan gi en muligheten til å leve «offgrid», som befolkningen ved Terra Libera Økogrend gjør.

Man må imidlertid være veldig nøye når man setter sammen et halmhus, da man må forsikre seg om hvilke fuktighetsnivå halmen har. Hvis man er uheldig å ha for mye fuktighet i halmen, vil man kunne oppleve råte i veggene sine, noe som selvfølgelig ikke er gøy. Det er lurt å benytte seg av en fuktighetssensor mens man setter huset på plass, slik at man til enhver til kan sjekke fuktigheten.

Økologisk og bærekraftig

Så lenge du passer på fuktigheten, finnes det nesten bare fordeler med halmhus. Det er dessuten så enkelt å bygge, at hvem som helst kan gjøre det.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *