Bo i framtiden

Det er mange som spår at vi kommer til å bo helt annerledes i framtiden. Slik vi er vant til å leve nå, vil ikke være mulig mener noen. Andre ønsker utviklingen velkommen, selv om skrekkscenarioene er dystre. Tenkt deg å bo i en innkapslet kiste stablet opp i tusentall? Eller at ditt framtidig hjem er under vann?

Det er flere ting vi må ta med i beregningen når vi skal se på fremtidens hus. Det er tilgangen på råvarer til bygging av hus, plassmangel og hensyn til miljøet. Kanskje vil menneskeheten klare overgangen til å bo på Mars, men blir det som Jeff Bezos tror, så vil mennesket bebo alle planetene i solsystemet om hundre år.

Her er noen ting vi tror vil skje:

Bygges mindre boliger

En av de tingene som vi tror vil skje, har allerede begynt. For at unge skal få råd til egen bolig, er man nødt til å minimere arealet. Kvadrat-prisen har skutt i været de siste årene, og det ser ikke ut til å ta slutt. Men det kan godt hende at dette kan omgås på andre måter.

Flere trailerparker

Kanskje vil økonomien bli så skakkjørt at folk må se på helt andre løsninger. Noen kan fortsatt ta ferie med godteri i påsk en mens andre vil bo der i alle feriene. Allerede bor ganske mange store deler av året på campingplasser og trailerparker. Men det vil bli mer vanlig at folk også flytter postadressen sin hit for å få råd til å bo. Da er det viktig at man er flinke til å innrede på en slik måte at man vil trives.

Delvis kollektivt

Vi er mer solidariske enn vi tror, og det eneste som mangler er egentlig bare at noen kommer opp med en juridisk løsning på boliger med kollektive flater. Rene kollektiv har vi sett i mange år allerede, men ikke løsninger der flere familier også deler lån. Dette kan garantert løses på en god måte.

Bygges mer solid

Dette er en av problemene med kapitalisme, den er avhengig av at det stadig vekk er nye oppdrag. Dersom man bygger mer solide bygg, vil de også bli mer bestandige, og nye bygg trengs i mindre grad. Dette vil kanskje presse opp prisene enda mer, eller man vil fortsette å bygge mindre solid. Vi tror at vi finner løsninger som frigjør noe av kapitalen til å bygge mer solide bygg som varer i hundrevis av år. Kanskje enda lenger med naturlige råmaterialer og nye teknologiske løsninger.

Kun en seng

Hva trenger man egentlig av huslig privatliv? Vi har allerede sett sove-hotell i Tokyo der gjestene kun sover i en slags kapsel i en stor kokong. Det ser nesten ut som science fiction, men vi tror kanskje mennesket vil frigjøre seg fra å eie store hus som gjør store innhogg i naturen. Nå kan naturen selv bli ditt kjøkken, ditt oppholdsrom og soverom.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *