Hampkalk

Det finnes veldig få ting man ikke kan lage av hamp. Man kan lage papir, klær, innpakningspapir, sko, biogass, isolasjon, mat og mye mer. Noe som derimot ikke har fått for mye oppmerksomhet enda, men er på god vei opp i byggebransjen, er hampkalk. Dette er klosser som ser ut som murstein, men er satt sammen av hamp og kalk. Med hampkalk får du et brannsikkert bygg som er motstandsdyktig mot mugg og transporterer fuktighet, i tillegg til at du får en flott akustisk effekt. Det er også et lett materiale i vekt som dessuten isolerer, og dermed kan du dra nytte av å bruke det uansett hvilket klima du skal bygge i.

Gi tilbake til naturen

Hamp absorberer karbondioksid og slipper ut oksygen – akkurat som alle andre planter. Det sies at så mye som 165 kilo med karbondioksid kan bli absorbert mens du bygger opp en vegg på 1 m³ – det betyr at huset du utformer av hampkalk er et meget miljøvennlig alternativ, som er med på å gi tilbake til naturen i stedet for å ødelegge omgivelsene. Hamp er også en hurtigvoksende plante som kan vokse nesten hvor som helst, noe som gjør det til et effektivt materiale å bruke.

Et hus av hampkalk utgjør et minimalt karbonavtrykk, og den mest økologiske byggeren kan benytte seg av materialet med god samvittighet. På grunn av alle de gode egenskapene til hampkalk, er det derimot litt dyrere å bruke under bygging enn mer vanlige byggematerialer. Selv om økonomi ofte spiller inn når du skal bygge et hus, er det absolutt verdt det – både for deg selv og miljøet. Det er fint å investere litt ekstra for å vite at du har prøvd å leve i samspill med naturen på best mulig måte.

Husk rammen

Siden hampkalk er et lettvektig materiale, har det ikke nok styrke til å være bæreren i konstruksjonen. Utformingen vil derfor trenge en ramme som holder det på plass, siden tettheten kun er 15 % sammenlignet med vanlig betong. Rammen kan gjerne være bygget med naturlige materialer, som tre, for å støtte opp hampkalken.

Popularitet

Hampkalk er svært utbredt i Frankrike, hvor det ikke bare har blitt brukt til å restaurere eldre bygg og hus, da det er enklere å benytte seg av enda eldre byggeteknikker som involverer kalk. Det er også flittig brukt som isolasjon. Hvert år øker populariteten av hampkalk i Frankrike – mens i andre land, som USA, trenger man faktisk å fylle ut en hel del søknader for å få innvilget et bygg som inneholder hamp.

Et grønt valg

Hamp er nedbrytbart, og derfor kan du være sikker på at du ikke etterlater deg fotspor som er vanskelig å fjerne. Hampkalk er også enklere å jobbe med enn vanlig kalk – så det er et effektivt og grønt valg for enhver byggmester. Det beste av alt er at du ikke mister noen fordeler, da det både er isolerende og regulerer fuktighet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *