Strøm i Hanok hus?

Snakker vi om hus, tenker nok de fleste av oss på tradisjonell elektrisk strøm for varme, belysning, klesvask, koking og steking. Tradisjonell vannkraft omgjort til strøm. Bygging rundt i verden både før og nå er ikke elektrisk strøm alltid vanlig. Rundt i verden brukes ikke alltid de samme kilder og metoder. Noen ord om tradisjonelle hus.

Hanok huset i Korea

Tibber vinner stadig terreng i Norge. Strøm er ikke alltid gammeldags og tradisjonell, men et område som vinner fokus, fordi klima og miljø er viktig. Gamle tjenester hvor du hver måned betaler deg ihjel på strøm er noe strømleveraandøren har gjort noe med. Selskapet er et digitalt strømselskap, og Tibber gir deg en oversiktlig liste over eget forbruk. Full oppgave uten skjulte tillegg som baller seg på. Strømmen hjemme styrer du selv, og alt er samlet i en App på telefonen. Ingen gammeldags bunker av papirer med forvirrende tall, gebyrer og ditt og datt. For de tradisjonelle Hanok-husene i Korea er varme veldig annerledes enn hos oss. Oppvarmingssystemet, Ondal, bruker røyk som fordeles under gulvflatene via rør.

Naturlig betyr ikke hus som er identiske.

Tradisjoner og nye løsninger

For tradisjonelle Hanok-hus har varmekilder vært nesten uforandret i årevis. Oppvarmingssystemet bruker røyk fra varme som fordeles i gulvflatene via rør. Huset er bygget av naturlig materialer som gjør huset 100% biologisk nedbrytbar. Det er vanlig skikk å sitte og sove på gulvet, selv om yngre generasjoner flittigere bruker møbler. Hanok husene er plassert i naturen med en elv foran huset, og fjell bak huset. Grønn strøm fra Tibber er er ikke en sak i Korea, men de samme miljøvennlige faktorene er viktig for begge.

Hvorfor er miljøhuset miljøhus nødvendig?

Den grønne strømmen

Grønt er alltid ubrukt energi, og er selvfølgelig fortsatt uoppnåelig. Her i Norge blir det kaldt, og vi trenger varmekilder. Som Tibber jobbes det med miljø, kunnskap, energikilder, mindre bruk og effektivisering. Mye penger og miljø kan spares. Mange hus er over 500 år gamle, men fortsatt fullt brukbare. De har fortsatt effektiv energikonservering. Taket er designet så den voldsomme varmen om sommeren skygges for, og ikke gjør det uutholdelig. Samtidig er lav sol varmekilde når vintersesongen kommer.

Smartere strøm og grønn energi

Miljøer er viktig for Tibber, og smarte teknologier er betydningsfullt i Korea og Norge. Litt om Hanok hus og litt om hva de et. Fremtiden er lovende for miljøet med bevisste smarte hoder i forsetet, enten det er Tibber løsninger eller Hanok-hus.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *