Kombinere gamle og nye byggetradisjoner

Tiden er inne for å se på bygging av hus og det er ingen fasit på hvordan det skal gjøres. Foruten å bruke de helt fastlagte vitenskapelige forutsetningene, så må vi tenke nytt i dag. Vi kan ikke fortsette å bygge i et økende tempo, samtidig som vi må fornye byggene som allerede er satt opp.

Vi har lenge vært vant til å nyttegjøre oss av de beste metodene som er opplært gjennom generasjoner. Det kan vi se på gamle akvedukter og murbygg. Metodene for å bygge en hvelving fant man ut av ved å øke kunnskap om materialer og naturvitenskapene.

I moderne tid bruker vi metoder for å effektivisere alt. Det kan være med samlasting av byggematerialer, utforming og design av bygninger, bruk av miljøvennlige materialer også videre. Mange mener fokus på hva et CRM system er bør være mye viktigere enn hvordan man bygger hus på, fordi systemet vil gi tilgang til all kompetanse som trengs.

Tenke nytt

Det kan likevel hende vi må tenke gammelt for å bygge nytt. Det er håndverk og redskap et bør settes søkelys på. Det er fordi automatisering av prosesser krever mye energi. Hus som bygges i dag må forbruke lite energi, og det gjelder for byggeprosessen også.

Noen eksempler på hvordan man må tenke nytt, er for eksempel med lafting. Denne tradisjonelle byggemetoden er unik, men ville ikke innfridd de strenge kravene i dag. Hva med å lafte dobbelt eller i enda flere lag? Hva med å se på dyrenes måter å bygge på? Fuglereir, beverdam og hulegraving er bare noen av måtene de skaffer seg overnatting på.

Gammelt blir nytt

En annen metode er å bygge med sten. Sten har mange egenskaper som gjør den perfekt for husbygging. Det er vanskelig å bygge med naturlige stener, og derfor vil mange beskjære dem. Hvordan man kan beskjære sten slik at de blir til byggestener kan være med vann. Vann under høyt trykk kan skjære gjennom det meste. Med det må gjøres på en måte som ikke tærer på reservene.

Man kan også tenke at gamle konstruksjoner kan bli nye ved at de:

  • Kappes
  • Høvles
  • Limes

Dette er noe vi allerede gjør, men da med spesielt anvendelig trevirke.

Tenke om igjen

De som kan komme opp med nye måter å bygge på vil helt sikkert få navnet sitt på store bannere. Det er vanskelig å tenke ut nye metoder å bygge på, da det som regel er økonomi som kommer først. Deretter kommer miljøvern. Disse to tingene kan fungere sammen om myndighetene gir insentiver til bedrifter som vil bygge miljøvennlig. Med CRM systemet i orden kan de faktisk være et skritt nærmere suksess.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *