Adobehus

Adobehus er økonomisk riktige og er satt sammen av jord og økologiske materialer. De har også en lang historie, da noen av de eldste bygningene i verden er bygget med adobe – i flere deler av verden. Den største utbyggingen med adobe befinner seg i Iran, og heter Arg-é Bam. Den ble bygget for over 2000 år siden, og er på UNESCOs verdenarveliste i dag.

Hva er adobe?

Adobehus er satt sammen av naturlig murstein – mursteiner som er laget av soltørket leire. For å lage en adobeklosse, trenger man kun naturlige ingredienser, og benytter seg av jordens flotte elementer: leirebasert jord, vann og sol. Ofte blander man også inn sand og/eller strå, og former det til klosser som man legger til tørk i solen. Etter man setter på plass klossene slik man ønsker, dekker man til med mørtel av leire, sand og vann. På grunn av dette ser adobehus ofte ut som både hus laget med cob, eller andre naturlige hus som halmhus og jordhus. Likevel er det kanskje enda enklere å benytte seg av adobeklosser for å bygge et hjem: man trenger ikke passe på fuktigheten på samme måte som halmhus, og man trenger ikke den samme strukturen som man må reise med treverk for å plassere cob.

Utbredelse

I Spania var adobe populært allerede sent i bronsealderen, da soltørket leire både var enkel og billig å bygge med. Det var seilfarerne fra Spania som tok med seg tradisjonene med murstein av adobe til Latin-Amerika på 1500-tallet, selv om indianerne i sørlige USA, Andesregionen og Mesoamerika allerede hadde benyttet soltørket leire i flere tusen år i sine bygg. Derimot var det først når spanjolene kom at navnet adobe utbredte seg i Latin-Amerika også. Adobe er også vanlig byggemateriale i vestlige og nordlige Afrika, samt vestlige Asia. I disse varme strøkene har soltørket leire store fordeler, da adobe har flotte temperaturregulerende egenskaper.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *